


Det var i sommer og jeg hadde storopprydning på hjemmekontoret / verkstedet mitt. Jeg har mye restegarn av alle slag men kanskje aller mest av Påfugl garn fra Line Langmo. Det handlet kanskje ikke bare om restegarn heller, kanskje like mye om Ufoer. Jeg får lett ideer om modeller jeg skal lage. Gyver løs og så er det glemt, gjerne fordi at jeg har fått en ny idé. Helt fortvilt!
Men nå skulle denne kurven til pers. Dette er en ganske stor kurv så jeg tipper det var kanskje 1-2 kg oppi, både nøster og ufoer.
Slik ble restegarnsjakken i Påfugl garn til


Jeg laget meg noen regler som et utgangspunkt
- Bruke 2 tråder.
- Aldri mer enn 2 riller av samme fargekombinasjon.
- Bytt gjerne farge midt i omgangen.
- Legg inn en glittertråd på hver 7 cm. Bestem selv hvor lenge den skal være med. Hos meg ble den med gjennom 2 riller.
Jeg strikket inn alle trådender etter hvert slik at det ofte ble 3 tråder med Påfuglgarn. Når jeg startet med en ny tråd så strikket jeg den inn på returomgangen. På den måten ble det ikke mange tråder å feste til slutt (det hendte jeg glemte å strikke inn en og annen ende) utenom oppsleggstrådene og avfellingstrådene.
Slik designet jeg restegarnsjakken i Påfugl garn fra Line Langmo
Jeg bruker en størrelse et sted mellom L og XL så dette er utgangspunktet for denne jakken.
- Overvidde 112 cm
- Pinne 7
- Garn: Dobbel Påfugl garn fra Line Langmo og Philros fra Camilla Pihl.
- Da jeg veide jakken etter at den var ferdig så veide den ca 1 kg. Da brukte jeg 150 g med Pihlros og resten Påfugl garn ca 850 g.
- Strikkefasthet: 11 masker = 10 cm
- Strikketeknikk: Rettmasker / riller.
Jeg ønsket at jakken skulle være lengre bak enn foran da jeg tenkte at jeg skulle bruke den til tights eller litt stramme skjørt og bukser.
Da var jeg i gang:
Jeg med å legge opp 45 masker på pinne 7. Startet med 2 forskjellige farger og strikket ut omgangen. På neste omgang strikket jeg første maske og tok et kast for å øke en maske. Strikket rettmasker ut omgangen, snudde, strikket 1 maske, 1 kast og strikket rettmasker ut omgangen tok også med kastet fra omgangen før. Du øker altså 1 maske på hver omgang.
Slik fortsatte jeg til jeg hadde 136 masker pinnen. Trådene var helt vilkårlig, ofte hadde jeg en tråd på en meter og noen ganger så slet jeg av tråden når jeg hadde strikke 2 riller med like tråder. Det for å holde meg til regelen jeg hadde satt meg.
Tror at det fort kan bli rotete uten noen fastsatte regler og definerte gjentagelser.
Jeg fortsatte å strikke 24 cm til etter siste økning og det er her du kan velge hvor lang du vil ha jakken. Så delte jeg opp arbeidet i 3, 2 forstykker (34 på hvert stykke) og 1 bakstykke (68 masker). Jeg felte så tilsammen 6 masker under hver arm.


Slik strikket jeg ermene
Jeg la opp 28 masker på 5 pinner nr 7. Strikket riller rett opp 10 cm. Bruk runde maskemarkører som du skyver over til neste pinne så vet du når ny omgang starter.
Så økte jeg ca hver 5 cm til 45 masker og ermet var 45 cm lang og felte 6 masker under hver arm.
Jakken i Påfugl garn ble felt i Raglan
Jeg satte ermene inn på pinnen og her skal du være litt oppmerksom. Det er ikke vilkårlig hvilken side av arbeidet du setter innpå pinnen. Om du ser nøye på rillene så ser du at det er en rettomgang og en vrangomgang i arbeidet. Pass på at du enten setter de tre delene inn på en rettomgang eller på en vrangomgang. Det må være likt ellers så får du et tydelig skille i arbeidet.
Pass også på at du har riktig antall masker på ermene slik at det blir likt når du kommer opp til halsen.
Fell 1 maske på annenhver omgang ved hver sammenføyning. Fell vridd på første sammeføyning og rett på andre sammenføyning.
Fell til du har totalt 136 masker på pinnen da fortsetter du å felle på hver omgang til du har ca 50 masker igjen og da skal maskene fra ermene være felt bort.
Da er det bare å feste trådene rundt hele jakka.
Slik laget jeg frynsene



Det aller siste jeg gjorde var å hekle en omgang med fastmasker fra der jeg sluttet å øke, rund halsen og ned. Hekle de fra et bord slik at du ikke strammer. Følte at forstykket og halsen ble litt løs og uten form ellers. Penere med en litt stødig kant i rundt og jakken henger både penere og bedre på.
Gleder meg til å bruke jakken, ser for meg både lange og korte blondekjoler i tillegg.
Til sist i erfaringens lys vil jeg si at at du behøver ikke å bruke bare en type garn. Bland gjerne flere kvaliteter det gir bare spennende effekter. Ta det du har og supplér gjerne om du trenger det.
Lykke til med Restegarnsjakken din!
-
Kremke Stellaris – glitter trådkr98,00
-
Symfonie Natural rundpinne fra Knit Prokr76,00 – kr149,00
-
Garn Påfugl Line Langmokr89,00
Legg igjen en kommentar